Wie voedt jouw hond op??


De meeste mensen zullen deze vraag beantwoorden met: 'Dat doe ik natuurlijk! Want ik ga naar de hondenschool met mijn pup, en leer de hond thuis ook gehoorzaam te zijn.'

 

Wat ik echter vaak zie gebeuren is het volgende:

 

Stel je voor, je loopt lekker te wandelen met je hond in een losloopgebied. Er stormt opeens een jonge reu op jouw hond af, er wordt misschien eerst nog even gesnuffeld of er worden wat beleefde speelbuigingen gemaakt, maar al snel wordt de 'begroeting' meer 'lastig vallen'. De jonge reu duwt met zijn kop op de nek of rug van je hond, springt half op hem, duwt zijn poten op zijn rug op gaat op hem rijden. De meeste honden vinden deze manier van 'begroeten' erg onbeleefd en onprettig. Een stabiele hond zal eerst met gepaste lichaamstaal aangeven dat hij hier niet van gediend is, zal weg proberen te lopen, zal waarschuwen door te grommen, en uiteindelijk uitvallen als de jonge reu maar doorgaat en hem niet weg laat gaan. Heel begrijpelijk!

 

Wat er vervolgens vaak door de eigenaar van de jonge reu geroepen wordt is: 'Ja dat is goed hoor, hij moet hem corrigeren!' 

Want de jonge reu zou bijvoorbeeld 'dominant' zijn, of aan het puberen..

Alleen.. is het de taak van een onbekende hond om jouw hond op te voeden?

Dat denk ik niet.

 

Natuurlijk moeten honden van andere honden leren wat gepaste omgangsnormen zijn, dat gebeurt al als de hond nog een pup is als het goed is. 

Volwassen honden zijn veel vergevingsgezinder en milder naar 'brutale' pups, en pups zullen ook veel eerder luisteren naar lichaamstaal en waarschuwingen, dan jonge, hormoongedreven honden.

 

Wanneer een hond bol staat van hormonen kan hij gewoonweg niet gemakkelijk een juiste keuze maken. Hij reageert niet op de eerste signalen en waarschuwingen van de volwassen hond, en uiteindelijk krijgt hij een uitbrander. Als je geluk hebt blijft het hierbij, maar het kan ook ontaarden in een knokpartij.

Dit is voor alle partijen ongewenst: de volwassen hond kan het niet af met normale communicatie en is genoodzaakt agressie in te zetten.

De jonge reu is niet in staat de normale communicatie op te vangen en kan in zijn beleving 'opeens' een uitbrander krijgen.

 

Bedenk als eigenaar van een jonge reu ook eens hoe de volwassen hond zich voelt door het gedrag van jouw hond: misschien is hij al wat ouder, doen zijn gewrichten een beetje pijn en is het nog onprettiger om besprongen te worden.

Misschien is de hond wat onzeker van karakter en zal hij door deze ervaring wat angstig kunnen worden..

 

Wat dan wel??

Als je een 'hormoonbom' hebt, wat kun je dan zelf doen, zodat je niet de opvoeding in de schoenen van onbekende honden schuift, en zodat je vervelende situaties kunt voorkomen?

  • Leer een perfecte 'hier', onderzoek welke beloningen voor jouw hond echt super waardevol zijn, en oefen regelmatig.
  • Laat hem zijn aandacht ergens anders op richten tijdens wandelingen: doe zoek- of apporteer spelletjes, snuffelspelletjes en hersenwerk. Zorg er zo voor dat er met jou veel meer lol te beleven valt!
  • Is er een snuffelcontact met een andere hond en jouw hond begint zich op te winden? Wacht niet af, roep hem bij je en loop door.
  • Ga wandelen met een stabiele, volwassen, bevriende hond van jouw hond. Tussen die twee honden is er al een relatie opgebouwd en zal er minder 'gedoe zijn'. Zo heeft jouw hond toch een speelmaatje tijdens de wandeling om zijn aandacht op te richten.
  • Is er met geen mogelijkheid tot hem door te dringen, wat je ook probeert? Schakel dan professionele hulp in, en vermijd misschien tijdelijk de drukke losloopgebieden.

Honden binnen hetzelfde huishouden:

Dit is iets heel anders, deze honden moeten samen leven in harmonie, en daarvoor zal soms een schermutseling plaatsvinden tijdens de pubertijd. Maar als de honden aan elkaar gewend zijn (de jonge hond is er vaak al vanaf pup bij) dan is dit niet zo erg en zal de relatie er in de meeste gevallen niet onder te lijden hebben. Bekijk dan altijd hoe de relatie zich verhoud tussen de twee honden, en is de oudere hond bijvoorbeeld lichamelijk niet meer helemaal in orde, bescherm hem dan als het nodig is tegen de jonge hond als hij op ramkoers is.

 

Heb jij een jonge hond en zit je soms met je handen in het haar vanwege zijn gedrag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

 

 

Dit artikel is geschreven door Elske Donders. Kopiëren of overname van dit artikel zonder toestemming is niet toegestaan.

Delen van dit artikel op social media via onderstaande link stel ik zeer op prijs!

 

Copyright Elske Donders - 2019